Ieder mens heeft zijn dagelijks leven gebouwd op drie pijlers. Onderkomen, Relatie, Dagbesteding
Het is niet iets waar je dagelijks bij stil staat of over nadenkt. Meestal niet. Dus laat me eerst even uitleggen wat ik met bovenstaande bedoel.

onderkomen relatie dagbesteding

Onderkomen: Niet alleen het dak boven je hoofd wat je warm en droog houd, maar ook datgene waar je aan het einde van de dag “thuis” komt. Of dat nou je studentenkamer is of op vrijdag bij je ouders.

Relatie: Ieder mens heeft relatie met andere mensen. Denk hierbij aan de relatie met je familie (ouders, broers, zussen) met je partner, met je kinderen. Maar ook vriendschappen, collegae

Dagbesteding: Is de manier hoe je je dag invult als tussen het moment dat je wakker bent en weer naar bed gaat. Of  je het nu leuk vind of niet, je gaat naar school, naar je werk (ook als zelfstandige) of je zorgt voor kinderen, huishouden etc.

Soms willen mensen heel graag een verandering in hun leven doorvoeren.
denk hierbij aan gaan studeren na je eindexamen. (verandering binnen dagbesteding) een nieuwe partner ontmoeten (verandering binnen relatie) of verhuizen (bijv op jezelf gaan wonen, verandering binnen onderkomen)
Het is bekend dat dit soort veranderingen een bepaalde (lichte) mate van stress met zich mee brengen. Niet verkeerd, het lijf moet zicht immers aanpassen aan een nieuwe situatie.

Soms moeten mensen een verandering in hun leven doorvoeren.
Denk hierbij aan: ontslagen worden (verandering binnen dagbesteding), Een ongewenste echtscheiding (verandering binnen relatie), je huis gedwongen moeten verkopen (verandering van onderkomen)
Het moge duidelijk zijn dat er door het gebruik van het woordje “moeten” een mate van dwang bij komt en dat hierdoor bij dit soort veranderingen meer stress vrij komt dan bij het “willen” veranderen.

In een mensenleven ontkom je niet aan stress.. Een gezonde dosis “keeps”us going”
Maar wat is nu een ongezonde dosis stress?
Of het nu willen of moeten is, met 1 pijler in je leven ‘veilig’spelen.(verandering van school, baan of huis, partner)
Op het moment dat je met 2 pijlers gaat spelen komt het belang van de ‘dwang’ om de hoek kijken. Immers alhoewel op kamers gaan om te kunnen studeren stress oplevert is het een gewenste verandering. Daarentegen is verlies van baan en door het vermindering van inkomen je huis moeten verkopen een gedwongen verandering binnen 2 pijlers en zal dientengevolge meer stress opleveren.

Natuurlijk zijn er binnen bovenstaande 6 opties allerlei combinaties denkbaar.
Denk hierbij aan Iemand die na een vrijwillge scheiding besluit te emigreren

Op het moment dat iemand (gedwongen) met 2 pijlers aan de slag is bestaat de kans dat iemand “doordraait” of lamgeslagen wordt en er niet meer alleen uitkomt.
Ik leerde bovenstaand verhaal 25 jaar geleden en heb het regelmatig aan diverse situaties getoetst en het driepijlers verhaal in combinatie met stress/ doordraaien blijkt steeds te kloppen.
Het is de eerste keer dat ik dit opschrijf, maar een goed verstaander zal wel begrepen hebben waar ik nu sta……..

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER