Insomnia

0
338

Insomnia

Hypnos was de griekse god van de slaap. Zijn latijnse naam was Somnus.Hypnos

Volgens sommige bronnen is de term insomnia dan ook hiervan afgeleid in~ (niet-) somnia (vervoeging van slapen). Maar in hoeverre klopt dat? Want zijn tweelingzus was bij de grieken bekend als Oneiroi, in het Latijn: Somnia (godin van de dromen).en zou insomnia dus niet-dromen betekenen.

Lastig.

Net als de kwaal. Het zijn van die dingen waar je over kunt piekeren en die je uit je slaap kunnen houden.

Ik herinner me dat als ik kind (ik gok dat ik een jaar of 9 was) met mijn moeder al bij de dorpsdokter zat. De klacht van mijn moeder was: “hij slaapt niet”. Haar klacht. De mijne was het toen nog niet…

Pas later realiseerde ik me dat ik moeite heb met inslapen. Een uur of 2 wakker liggen, woelen, TV kijken is voor mij heel normaal. Hoe laat ik ook naar bed ga.

Pas de laatste jaren is het in die mate dat ik het kan gaan “plannen”, ik weet meestal welke dagen / nachten het gaat gebeuren.

Het verloop is meestal standaard. Ik ga naar bed, kijk wat tv en op het moment dat ik mijn ogen moe worden (ik heb dan natuurlijk geen lenzen in) Doe ik de tv uit en draai me om.

Vaak heb ik dan binnen een paar minuten het gevoel alsof ik in een put val en ben ik vertrokken. Soms niet. Dan schrik ik klaarwakker (zonder reden van buitenaf) en wil maar 1 ding:

RENNEN

Rennen door de nacht, door het bos, alsof je vleugels hebt. Rennen om datgene wat er door je hoofd schoot en je uit die alpha state haalde achter je te laten….
Maar ik weet dat als ik ga rennen dat ik dan het hele gezin wakker maak. En helemaal niet meer in slaap kom.
Het is een hele lange zit van 01:00 uur ’s nachts tot 6 a 7 uur ’s ochtends.
Ik weet het. Ik heb het regelmatig gedaan en zal het nog regelmatig doen.
Om de volgende dag, brak futloos en met brandende ogen door het leven te moeten gaan.

Er zal vast een remedie voor zijn. De puinhoop in je leven opruimen zodat je niet meer hoeft te schrikken van wat er komt en niet meer hoeft te rennen als in vluchten (maar mag rennen omdat je de energie er voor hebt)  Been there,done that. Didn’t work.
Drank, pillen, meditatie, (zelf)hypnose, met je kop tegen de muur slaan?
Er zijn vele situaties waarin een (of meer) van bovenstaande werkt, maar voor weet je het weet zuip je je elke avond lam, neemt een pil en heb je volgende ochtend het gevoel alsof je met je kop tegen de muur geslagen hebt. Believe me: Been there, done that, got the bad breath.

Het enige wat me een beetje helpt is afleiding. Gelukkig is er nog zoiets als Discovery channel, History Channel of een andere zender die nog iets uitzend ’s nachts.
Meestal komt zo rond een uur of 5 een 2e poging en lukt het door uitputting wel om in slaap te komen. Wetende dat je de volgende dag op 2 a 3 uur slaap moet zien door te komen. Het is maar goed dat ik me dat meestal niet op dat moment besef. Ik zou er spontaan van wakker schrikken…….

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER