Als je als bedrijf of als blogger een nieuw bericht post wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk in de zoekmachines gevonden wordt.
Wordpress gebruikt hiervoor een systeem genaamd RPC ping.  RPC Ping is een notificatie dat jou site nieuwe content heeft en een uitnodiging aan zoekmachines om deze te komen indexeren.
Des meer zoekmachines jou site indexeren des te beter of sneller worden jou updates gevonden in feedly, bloglovin en google.En dat levert weer traffic (nieuwe lezers of potentiele klanten!) op.

Per default  stuurt wordpress alleen een ping naar rpc.pingomatic.com uit. pingomatic pingt veel maar niet alles !

Daarnaast heeft wordpress een “bugje”. Namelijk elke keer dat jij een reeds gepubliceerd artikel corrigeert (bijv vanwege een spelfout, of omdat je de SEO tags aan updaten bent) wordt er opnieuw een ping uitgestuurd.
Dat levert bij zoekmachines onnodig een belasting op. Immers voor je het weet heb je 10 keer een verzoek ingediend om hetzelfde artikel opnieuw te indexeren.
Heb je een drukke site waar veel mensen op schrijven stuur je voor je het weet elke 10 – 15 min een RPC Ping uit. Google staat inmiddels bekend dat je het risico loopt om als “straf” uit de zoekresultaten verwijdert te worden.

Hoe maak je wordpress nu beter en sneller vindbaar ?

vanaf hier heb je 2 opties:
Een plugin gebruiken.
Handmatig de lijst met update services toevoegen

WordPress zou wordpress niet zijn zonder plugins.

Plugin: MaxBlogPress ping optimizer 3.1

De Maxblogpress Ping Optimizer vind je niet in de plugin store, maar moet je handmatig downloaden van de MAxBlogPress website.
De plugin beloofd dat je na installatie:

  • Automatisch een notificatie stuurt naar alle ping diensten
  • Als je een reeds gepubliceerde post bewerkt deze juist geen notificatie uitstuurt en daarmee het risico op een ban vanwege RPC Spam vermindert
  • Als je een post schrijft met een publicatie datum in de toekomst de ping diensten in de tussentijd niet onnodig een notificatie ontvangen.

Na uploaden naar je site en Activeren is het eerste wat opvalt dat je een foutmelding krijgt:

maxblogpress_ping_optimizer_fout1

Vervolgens ga je naar Dashboard >> Instellingen >> MBP Ping optimizer om een grote mysql_fetch_array() error te zien.
Onder de error staat de lijst met services die een notificatie zouden ontvangen als jij een update plaatst. Echter die lijst blijkt LEEG !
De plugin vereist je email adres om geactiveerd worden (ie je komt weer op een mogelijke spam lijst)

kortom: NIET DOEN!

Plugin:  WordPress Ping Optimizer versie 2.34.8.1wordpress ping optimizer leeg
Deze plugin is eigenlijk een fork (“afgeleide” ) van de cbnet Ping Optimizer plugin. Deze plugin is zelf gestopt omdat een deel van hun functionaliteit vanaf wordpress versie 3 reeds in wordpress verwerkt zit.

Downloaden, installeren en activeren werkt vanuit de plugin directory.
Als je hierna naar Dashboard >> instellingen >> WordPress Ping OPtimizer gaat zie je:

Kortom ook WordPress Ping Optimizer gebruikt  de default diensten die al ingesteld waren.
Het enige nut van deze plugin zou dus zijn dat je niet onnodig notificatie diensten spamt als je een reeds gepubliceerde post of pagina wijzigt.
En afgezien van zoals ik nu tijdens een transitie van een blog, hoe vaak doe je dat?

Beter is dan ook de laatste optie:

Handmatig de lijst met update services toevoegen

De meest eenvoudige manier om post zo snel mogelijk op zoveel mogelijk plaatsen bekend te maken is dus niet via een plugin maar door handmatig een lijstje te kopieren.

  1. Dashboard >> instellingen >> lezen: zoekmachine zichtbaarheid . zorg dat er geen vinkje staat bij “blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren” (en klik op “wijzigingen opslaan) wordpress zoekmachine zichtbaarheid
  2. Daarna ga je naar Dashboard >> instellingen >>Update services (onderaan de pagina) default staat hier dus al http://rpc.pingomatic.com/
  3. kopieer nu onderstaande lijst in dit scherm en je zult zien dat je binnen een paar posts hoger in de zoek resultaten komt (immers meer sites zullen naar jou post verwijzen)

http://feedburner.google.com/fb/a/pingSubmit?bloglink=http%3A%2F%2Fjouddomeinnaam.hier/
http://bing.com/webmaster/ping.aspx
http://ping.blo.gs/
http://blog.goo.ne.jp/XMLRPC
http://blog.with2.net/ping.php
http://blogpingr.de/ping/rpc2
http://blogsearch.google.nl/ping/RPC2
http://news2paper.com/ping
http://ping.fc2.com
http://ping.rss.drecom.jp
http://rpc.bloggerei.de/ping/
http://rpc.icerocket.com:10080
http://rpc.pingomatic.com/
http://rpc.weblogs.com/rpc
http://services.newsgator.com/ngws/xmlrpcping.aspx
http://xping.pubsub.com/ping

Note: Er zijn op internet meerdere ping lijsten te vinden. Veel daarvan zijn uit de periode 2007 – 2011 en nooit echt gecontroleerd.
Als al deze lijsten onder elkaar plakt en sorteert kom je op ongeveer 80 unieke URL’s. Veel daarvan zijn buiten gebruik, te koop, of accepteren geen XML-ping meer. Ik heb die 80 namen begin juli 2015 zo goed mogelijk gecontroleerd en alles wat nog enigszins actief was staat hierboven

LAAT EEN REACTIE ACHTER