De Saucony Breakthru is een goedsluitende schoen die heel direct reageert en geschikt is voor de neutrale loper.

De Breakthru kan stug aanvoelen. Dit omdat de zool gemaakt is van POWERGRID en niet van het nieuwere (slappere) PWRGRD+. Mede hierdoor reageert de schoen heel direct en heb je geen last van wegzakken in de zool, of zwalkende enkels. Dat maakt de de Breakthru meer geschikt voor voorvoet/midvoet landers en minder voorhaklanders. De pasvorm is goed. De buitenkant van de schoen geeft voldoende steun ondanks het ontbreken van de zijbanen zoals bij de andere modellen van Saucony. Ook bij een bredere voorvoet is deze schoen goed geschikt voor dagelijkse trainingen. De schoen wordt op een aantal punten tussen de Kinvara en de Ride7 in gepositioneerd:

Kinvara 5 Breakthru Ride7
Offset 4 8 8
Gewicht (heren) 218 244 266

Mijn plus /min:

icon plus sign Pasvorm geschikt voor bredere voorvoet icon stop sign Voelt bij langere afstanden klein aan
icon plus sign Geen hielkussen icon stop sign De stof in de hielkap niet slijtvast
icon plus sign Schoen voelt heel direct aan icon stop sign Demping uit de zool is minimaal
icon plus sign Met de felle kleur valt de schoen goed op icon stop sign De schoen valt wel heel erg op
icon stop sign Niet geschikt bij gevoeligheid voor shinsplintz
icon stop sign Niet geschikt voor alle sport/steunzolen

Introductie
De Saucony Breakthru is een vrij nieuw model van Saucony en werd op mijn hardloopschoen.nl al aangekondigd op 7 november 2014. De schoen ligt sinds januari 2015 in de winkels (maar niet alle winkels hebben hem). Ik loop er sinds 12 januari op, maar aangezien ik door omstandigheden 2 maanden niet heb kunnen lopen bleef deze review maar liggen. Maar inmiddels hebben deze schoenen 206 km gelogd staan.

Buitenkant
Het eerste wat opvalt aan de buitenkant is de kleur, bij mij hebben de schoenen ondertussen de bijnaam kanaries. (en nee ze komen alleen in deze kleur!). Door het gebruik van de stof voeren de schoenen zweet goed af. De stof is slijtvast, maar heeft weinig rek (zie ook pasvorm)

Zool Saucony breakthru zolen voor na
De buitenzool is gemaakt van een slijtvast rubber die goed grip biedt. Op een bochtig parcours of op een natte atletiekbaan merk je hier het voordeel van. Nadeel is wel dat je goed op moet letten hoe lang je er op loopt. Veel verkopers kijken naar hoe je zool is afgesleten als je voor nieuwe schoenen komt. En deze slijten nauwelijks dus zijn geen indicatie voor vervanging.

Middenzool
De middenzool is gemaakt van POWERGRID en niet zoals bij de ISO series van PWRGRD+. POWERGRID voelt iets stugger aan en geeft iets minder demping dan PWERGRD+. Dit laatste was echter zo zacht dat bij testen met een camera duidelijk te zien was dat bij de landingsfase mijn enkels naar links en rechts zwalkten en er met mijn 80kg behoorlijk in wegzakte. De Breakthru met de POWERGRID technologie heeft hier geen last van. Hierdoor voelt de schoen heel direct aan waardoor ik er ook op volle snelheid op een natte baan de bocht mee door kan. Ook bij voorvoet en midvoetlandingen loopt de schoen door de directe afzet ideaal. Nadeel van minder demping is wel dat als je gevoelig bent voor shinsplintz dit geen schoen voor je is. Immers je scheen moeten dit wel aankunnen.

Pasvorm
Saucony breakthru hielkap slijtageDe schoen zit als gegoten en omsluit je voet overal goed vooral omdat de stof stevig is en er geen andere verstevigingen in zitten.
Nadeel van het gebruik van deze stof is dat er weinig rek in zit. Schoenen zullen dus vooraan weinig uitlopen. (na 200+ km zitten ze nog als nieuw) Maar als je vooraan iets meer ruimte nodig hebt, die is er niet. Vooral op langere (10+ km) ga je dit merken als je voeten iets uitzetten.
Een nadeel is wel dat de stof aan de binnenkant van de hiel kap niet echt slijtvast is. Nu na 200km staan de gaten er al in
Een ander nadeel is specifiek voor mensen die sportzolen / steunzolen gebruiken. Vaak zijn deze aan de voorkant iets dikker, of hebben een verhoging onder voor – of midvoet. De extra ruimte die in de schoen nodig is zal moeten komen uit de rek van het materiaal. Aangezien de buitenstof deze niet toe laat kan de schoen dan snel gaan knellen

Conclusie
De Breakthru is op dit moment mijn dagelijkse trainingsschoen voor afstanden tot 10km. Alhoewel ik nog wel een paar Ride7 overweeg voor de langere afstanden.

Specificatie Fabrikant:
Lichtste 8mm trainer geschikt voor dagelijks gebruik
Powergrid zool (geen PWRGRD+) die doorloopt van hiel tot teen
categorie: neutraal
cushioning responsive
ondergrond weg, baan
voetboog normaal, hoog
offset 8mm

update 2-9-2015:

Ik schreef al eerder over de snel slijtende hielkappen. Zo snel dat na 400km ik met mijn hielen tegen het plastic binnenwerk liep wat tot behoorlijke bloedblaren leidde. Tot op heden heb ik hier van Saucony zelf geen reactie gehad.  Dus daarom heb ik enige tijd geleden contact opgenomen met all4running (de verkoper) of zij bekend waren met dit probleem en wellicht een oplossing wisten.
Helaas waren zij bekend hiermee:

quote: De hielkap van een schoen moet stevig zijn, maar ook zacht en comfortabel, daar er anders snel blaren ontstaan. De schoen is hierdoor in de hielkap vaak het meest kwetsbaar.
Daar waar de achillespees aanhecht aan het hielbot, steekt het bot het verst uit. Bij de ene persoon is erger dan de ander, vandaar dat de schoen bij de ene persoon sneller slijt dan de ander.

De officiële naam voor dit verschijnsel is overigens Haglundse exostose, een veel voorkomend en meestal onschuldig verschijnsel.

all4running raadde mij aan om er mee langs de schoenmaker te gaan om er en kalfsleren lapje op te zetten. Aangezien ikzelf geen schoenmaker ken die dit kan, heb ik van hun aanbod gebruik gemaakt om hun naar de schoenmaker te gaan.
En dus toog ik opnieuw naar Alkmaar. Daar aangekomen herkende een medewerker gelijk het probleem en bood aan om even met me mee te lopen naar de schoenmaker (Meester) die op nog geen 100 meter lopen van de winkel bleek te zitten.
De schoenen ingeleverd en deze waren een dag later klaar. Het resultaat is verbluffend:

Saucony breakthru hielkap gerepareerdSaucony breakthru hielkap gerepareerd

 

 

 

 

 

 

Het bericht: Review van de Saucony Breakthru verscheen als eerste op mijnhardloopschoen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER