Op het eerste gezicht is de Breakthru2 alleen de bovenkant verandert, maar..

De zool doet afbreuk aan het directe karakter van de Saucony breakthru

De opvolger van de ‘oude’ Breakthru lag al een tijdje in de kast en ik was er voorzichtig rondjes op aan het lopen tijdens de runfeb challenge, echter ik wilde er pas een review over schrijven nadat ik er (minimaal) 100 km op gelopen had. (inmiddels staat de teller op 180)

De Breakthru2 is onder andere te koop bij All4running

Voor wie de breakthru2 niet kent, de schoen heeft een offset van 8 mm en een responsive tussenzool en zit daarmee tussen de Kinvara (4mm firm tussenzool) en de ride8 ( 8mm, plush cushioning) en is daarmee een alternatief voor mensen die eigenlijk de Kinvara willen maar toch iets meer demping willen, of voor lopers die de ride8 te zacht vinden.

Kinvara7 Breakthru2 Ride8
Offset 4 8 8
Gewicht (heren) 218 241 266
infographic  kinvara7_infographic  breakthru2_infographic  Saucony ride8 infographic

Bron: Saucony.com

Buitenkant

Saucony Breakthru2 flexfilm upperWas de breakthru-1 met zijn gele kleur al een opvallende verschijning, de Breakthru 2 laat je nog meer opvallen. Dit keer in knal oranje. Bijkomend voordeel is dat je nu op Koningsdag ook in stijl rondloopt.
De stof van de buitenkant was voorheen van een relatief zachte mesh stof gemaakt, bij de breakthru2 is dit van FLEXFILM een lichtgewicht stof die je voet goed omsluit. Een bijkomend voordeel is dat er geen verstevigingsbanden meer nodig zijn waardoor je minder kans hebt op afgeknelde voeten. De stof blijft mooi, ook na 200 km gebruik door modder en ijs.

Zool

Saucony Breakthru2 zolenAls je op de website van Saucony de Breakthru en de Breakthru 2 vergelijkt, dan lijkt het alsof alsof de Breakthru 2 nu is uitgerust met een ibr+ buitenzool. Als je de schoenen naast elkaar zet dan valt op dat ze allebei zijn uitgerust met dezelfde ibr+ xt-900 buitenzool.
toch voelen er wel een aantal dingen anders.
Had je met de oude Breakthru al weinig grip, met de breakthru2 is dat nog minder.
Lopen op een natte baan of met een klein beetje sneeuw/ijs op de weg is een garantie voor een glijpartij.

middenzool

Evenals de buitenzool zou er volgens opgave van Saucony niets gewijzigd zijn. zowel het nieuwe als het oude model zijn voorzien van een Powergrid zool.
Toch merk je bij gebruik wel verschil.

  • Het grote pluspunt bij de eerste versie van de Breakthru was de stugge zool waardoor de schoen heel direct reageerde. Het eerste wat opvalt bij de Breakthru 2 is dat deze veel zachter is. Haklanders zullen dit als voordeel zien, maar mensen die op het oude type als voorvoetlander liepen zullen merken dat ze door de zachtere zool “doorschieten” waardoor ze met hun hak op de grond klappen.
  • Ook midvoetlanders zullen merken dat deze schoen veel zachter is.

En dat terwijl er volgens de specs dus niets aan gewijzigd zou zijn! (dit model heeft (nog) geen Everun) Bij buigtesten merk ik geen verschil tussen de de 2 modellen, dus ik kan het verschil niet verklaren.

Pasvorm

Door de nieuwe stof lijkt de pasvorm verbeterd. Merkte ik voorheen dat ik ondanks dat ik 1 schoen inveter voor een brede voorvoet toch na 20km last te krijgen van een afgeknelde kleine teen, hier is dat al een stuk minder. Toch zou ik ze qua breedte nog niet vergelijken met een Hoka. uiteindelijk heb ik toch gekozen om weer 1 schoen anders in te veteren.

Hielkap

saucony breakthru2 hielkapEen (voor mij) duidelijke verbetering is de hielkap. Ik kan niet tegen zo’n dikke rol bovenin mijn hiel zoals bij de Saucony Triumph iso en door een Haglundse exostose (bult op mijn hiel) heb ik al snel last van slijtage op de hiel. Dat is een van de redenen dat ik eerst 100 – 200 km op nieuwe schoenen loop voor ik ze review.
Echter de breakthru2 is hierin duidelijk verbeterd, er zit nog minder bolling bovenaan de hielkap en de stof zelf laat na 200 km nog geen enkele slijtage zien !

Conclusie

 

Specificatie Fabrikant:
Lichtste 8mm trainer geschikt voor dagelijks gebruik
Powergrid zool (geen PWRGRD+) die doorloopt van hiel tot teen
categorie: neutraal
cushioning responsive
ondergrond weg, baan
voetboog normaal, hoog
offset 8mm
hak hoogte: 23mm
voorvoet hoogte: 15mm

Mijn plus /min:

icon plus sign Pasvorm geschikt voor voorvoet van normale breedte icon stop sign Voelt bij langere afstanden klein aan
icon plus sign Geen hielkussen icon stop sign zool te slap
icon plus sign  hielkap is slijtvast icon stop sign weinig grip bij natte / gladde ondergrond
icon plus sign Met de felle kleur valt de schoen goed op icon stop sign Niet geschikt bij gevoeligheid voor shinsplintz
icon plus sign icon stop sign Niet geschikt voor alle sport/steunzolen

 

Ga jij de Breakthru 2 testen op de All4running testbaan?
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 

Saucony Breakthru2 side &and sole

LAAT EEN REACTIE ACHTER