Windows live writer blijft een van de meest gebruikte opties voor het offline schrijven van wordpress posts.  Niet dat de huidige interface van WordPress slecht is, helemaal niet.
Maar als je niet altijd beschikt over Wi-Fi is het handiger om een post offline te kunnen schijven.
Voor mensen die al gewend zijn aan Word zal het menu van Live Writer geen geheimen bevatten.

windows live writer - word menu 2windows live writer - word menu

De opties komen “redelijk’” overeen, dus de leer curve zal kleiner zijn dan met een van de ingebouwde wordpress editors.

Downloaden

Downloaden kan hier vanaf de Windows Essentials pagina  Windows Live writer was tot 2009 een zelfstandig programma.
Maar in het kader van Microsofts  “koppelverkoop”strategie is het nu een onderdeel van de Live suite. Geen probleem dat lossen we later op.

Start de installatie door met de rechtermuisknop te klikken op het bestand wlsetup-web.exe en te kiezen voor “Als Administrator uitvoeren”
windows live writer install 3
Setup zal je nu vragen wat je wilt installeren.  Aangezien ik niet in het hele Essentials pakket geïnteresseerd ben kies je hier voor “Zelf programma’s kiezen”.

 

windows live writer install 3Op het scherm “Selecteer de gewenste programma’s” selecteren we alleen Writer. Voor zover de andere programma’s in het overzicht nog bestaan zijn ze (voor mij ) niet interessant

windows live writer config-2

 

 

windows live writer config
Nadat je dit scherm gehad hebt vraagt Microsoft om je aan te melden bij hun oude “live Messenger”. (Windows live writer heeft de mogelijkheid om je drafts en logs op te slaan op onedrive)
Na je aanmelding start de (basis) configuratie van Windows Live writer:
>Welke blogservice wordt er gebruikt? kies: wordpress
>Weblogtype selecteren:  Het gebruikte type weblog weblog: kies “wordpress”
windows live writer -weblogaccount instellenHet webadres voor extern publiceren. Kies in dit geval voor je volledige domeinnaam met / xmlrpc.php er achteraan. Sinds wordpress versie 3.5 staat die standaard aan. (al zijn er providers die dit blokkeren)

windows live writer theme niet zichtbaar
windows live writer -weblogaccount instellen Windows live Writer gaat nu proberen om een verbinding te maken en het theme te downloaden door een tijdelijk bericht te maken en te verwijderen. Tijd om even koffie te halen en achterover te leunen…
windows live writer theme niet zichtbaarWaarna de melding komt dat het theme  niet gedownload kan worden. Prima minder afleiding tijdens het schrijven dus. Al kan je daardoor niet zien hoe je bericht er straks uit komt te zien.
Tenslotte krijg je de mogelijkheid om de link naar je wordpress site een herkenbare naam te geven. Voor de meeste mensen zal dit de standaard naam zijn die gesuggereerd wordt. Maar als je verschillende sites onderhoud op zowel een development als een live versie kan het handig zijn om dit iets herkenbaarder te maken.
De optie om  om je weblog en updates te delen via  windows live bestaat inmiddels niet meer

 

 

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER